Samarbeid og følelser
Det er en masete mandagsmorgen i barnehagen, sykdom blant personalet og ikke vikar . De store guttene sloss og løper etter hverandre. Vi har tidligere lekt på trampolina, men denne har gått i stykker. Jeg er inne og finner en iPad, og 7 barn "kaster seg over meg" og ipaden og drar i "hver sitt hjørne". Etter en stund får vi satt oss på madrassen under trappa, og gjennom en lang organisering har vi klart å sette oss en ring. Jeg er bevisst på at jeg bare vil bruke en iPad for å prøve å få til et samarbeid mellom barna.fra itunes.apple.com |
Vi bruker appen feelings og memoryspillet som hører til. Alle får gjøre en gang hver, og nesten med en gang har de oppfattet reglene både for spillet og for turtakinga, selv om flere, ikke alle av barna, har vært borti iPad før. De erfarne spillerne viser de nyeste hvordan de skal spille. Vi snakker om bildene etter hvert som de åpner bilder med ansiktsuttrykk med forskjellige følelser, og vi får faktisk også til en samtale rundt hva barna er redde for, og når de blir sinte.
To av barna mister konsentrasjonen etter kort tid og går til andre aktiviteter, men de andre fem blir sittende lenge. Vi går etter hvert over til se og si, og barna klarer også her å hjelpe hverandre med å finne tingene.
En god tone mellom barna, preget av skryt og hjelpsomhet.. en skikkelig solskinnsopplevelse…
Kontaktskaperen
Vi har avdelingsmøte og tar opp strategier for å få et av våre nye barn inn i lek. Dette barnet har ikke begynt å snakke norsk enda, og har heller ikke noen assistenter i barnehagen som forstår morsmålet hans. Foreldrene har fortalt via tolk at han i sitt hjemland har vært en sosialt og språklig aktiv gutt i barnehagen. Vi ser at etter flere uker sliter han fortsatt med både å finne ro og forholde seg til andre barn. Kontakten er kun sporadisk og veldig kortvarig. Barnehagen i hjemlandet hans har vært mye mer preget av skole, og strukturerte oppgaver, og han sliter med å finne sin plass i barnehagen vår hvor alt er mindre styrt. Han går rundt og rundt mellom lekegrupper og aktiviteter, og klarer ikke finne ro eller ta i mot hjelp til å finne ro.
Vi har etter hvert oppdaget at han elsker alt som har skjerm, så vi beslutter at iPaden er vår viktigste strategi framover for å hjelpe han å knytte nærere kontakter til de andre barna. Hver morgen møtes han nå med tilbud om iPadspilling et avgrenset tidsrom sammen med et eller to andre barn og en voksen, på et lukket rom uten forstyrrelser. Når iPadspillinga avsluttes, hjelper den voksne barna å trekke tråder fra samspillet rundt iPaden over til annen rolle- eller konstruksjonslek. I løpet av de to neste ukene går det veldig framover med gutten. Han leker mer med de andre barna, språket har kommet seg og han finner mer ro. iPaden er nok ikke hele svaret på hvorfor det går så mye bedre, men er et av flere verktøy for å få gutten i lek
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar